Jak nainstalovat tiskárnu?

Tiskárna se stala nedílnou součástí každé kanceláře, ale i domácnosti. Trh s tiskárnami nebo jinými multifunkčními zařízeními, jako jsou kopírkaskener nebo fax, nabízí výběr z různých druhů, typů nebo velikostí. Jsou tiskárny vhodné do velkých kanceláří, s nadstandartními funkcemi, ale i pro domácnost, kde postačí funkce základní. Jak si tiskárnu nainstalovat doma bez pomoci odborníka, s tím vám pomůže následující článek.

První kroky k instalaci tiskárny

Zprovoznění tiskárny lze obecně popsat v několika základních bodech, které jsou stejné pro všechny druhy a typy tiskáren. Prvním krokem, když je tiskárna dovezena, je vyndání z krabice a vložení, buď tonerové kazety v případě laserové tiskárny, nebo inkoustové náplně u tiskárny inkoustové. Návod, jak a kam náplň vložit, je u každého balení tiskárny. Doporučuje se tonerovou kazetu držet ve vodorovné poloze, aby se náplň rovnoměrně rozprostřela. Pak následuje vložení papíru do zásobníku na papír a připojení napájecího kabelu. Důležitá informace, v žádném případě ještě tiskárnu nepřipojujte k PC.

Ovladače

Pokud je tiskárna připravená podle uvedených kroků, je načase z přiloženého CD nainstalovat ovladače tiskárny, pokud není v balení uvedeno jinak. Ovladač je program, díky němu bude tiskárna správně komunikovat s operačním systémem počítače. Bez správného ovladače nebo jeho špatnou instalací nebude možné tiskárnu zprovoznit a zajistit, tak tisknutí.

Většina lidí se při představě nějaké instalace zhrozí, v případě instalace tiskárny k tomu není důvod. Instalace ovladače je navržena, co nejjednodušeji a nejsnadněji. Ve většině případů postačí sledovat kroky na obrazovce, které se budou postupně objevovat a potvrzovat je. Pokud se půjde postupně krok po kroku, je zajištěna úspěšnost instalace tiskárny. Instalace ovladače tiskárny se liší s její značkou, jinou mají tiskárny Canon nebo HP, ale také model od modelu. S instalačním CD není důvod se čehokoliv obávat.

Propojení tiskárny s PC

V současné době existují tři typy rozhraní k propojení tiskárny s počítačem, jedním je paralelní rozhraní, druhým USB a bezdratové připojení přes WiFi nebo Bluetooth. Paralelní rozhraní je typické pro starší modely počítačů a dnes už se vidí pouze repasovaných a starších tiskáren. Většina počítačů je však přizpůsobena k podpoře rozhraní USB. Pro propojení tiskárny s počítačem, díky USB rozhraní, je potřeba USB kabel, ten ovšem nebývá součástí vybavení tiskárny a je nutné ho koupit zvlášť.

Až poté, co byla úspěšně provedena instalace, dochází k fyzickému propojení tiskárny s počítačem. V této chvíli již počítač rozezná novou tiskárnu a sám dokončí proces nastavení.

Na trhu se objevují i tiskárny, které se dají propojit bezdrátově přes WiFi nebo Bluetooth. Pokud dochází k přidávání síťové tiskárny, bude nutné v průvodci instalace nastavit Sdílet tiskárnu, v případě instalace tiskárny, propojující se přes Bluetooth, bude potřeba zadat párovací kód, ten je vždy uveden v příručce u tiskárny.

Odinstalování tiskárny

Pokud má dojít k instalaci nové tiskárny, je dobré odinstalovat ovladače staré nebo nepoužívané tiskárny. Díky tomu bude tiskárna odebrána ze systému. Pro operační systém Windows XP se postupuje následovně:

  • Tlačítko Start → Ovládací panely → Tiskárny a faxy → a následuje výběr tiskárny, která má být odinstalována → potvrzení úkolu

 U Windows 7 nebo Windows Vista je to podobné:

  • Tlačítko Start → Zařízení a tiskárny → tlačítko Odebrat zařízení

V případě, že všechno bylo provedeno podle návodu, a tiskárna nebo jiné multifunkční zařízení stále nefunguje, hlásí chybu, nebo nereaguje, je na řadě vyhledat pomoc odborníka, který tiskárnu nainstaluje sám nebo chybu odstraní.

Kontakt

Máte pro nás poptávku nebo se chcete jen na něco zeptat?
Napište nám e-mail nebo zavolejte.